Nassolnivaló variáció - "Hamis Raffaelo" desszert (Tízóraira, és uzsonnára is fogyaszthatod!)

Tízóraira, és uzsonnára is fogyaszthatod, ezt a túrós desszertet. Nem véletlenül kapta a hamis Raffaelo nevet. Az íze hasonlít a híres golyóéhoz, de az állaga nem éppen. Imádom, próbáljátok ki ti is, ha egészséges életmódot követtek vagy diétáztok, akkor is nassolhatjátok!

"Hamis Raffaelo" desszert

Hozzávalók:

  • 150 gramm natúr, sovány, light, zsírszegény tehéntúró.
  • Kb. egy csapott evőkanál kókuszreszelék.
  • 1 csapott evőkanál hántolt, mandulaforgács.
  • Norbi Update Zero édesítőszerből egy vagy másfél mokkáskanálnyi. (Lehet Stevia is!)
  • Kevés víz.

Elkészítése:

Mérjétek le a túrót, egy kevés vizet engedjetek hozzá, hogy ne legyen annyira száraz, hanem könnyen keverhető. Törjétek össze villával. Mehet bele az édesítőszer, a kókuszreszelék és a mandula is. Alaposan keverjétek össze és már fogyaszthatjátok is. Minőségi zsírok, magas fehérje tartalom és kevés szénhidrát!

Szép napot!

Cukormentes habcsók 4. - Alapvető tudnivalók a zsírfogyasztásról

Találtam egy szuper cikket, a BioTech oldalán, amit érdemes elolvasni a diétázóknak!

Alapvető tudnivalók a zsírfogyasztásról

Az utóbbi kb 30 évben az emberek egyre fontosabbnak tekintik az egészséges táplálkozást, különösképpen a zsírfogyasztás csökkentésére fektetnek nagy hangsúlyt. Egyre több ugyanis a mélyhűtött vagy félkész étel, de a vörös húsok és chipsek is tele vannak zsírral és kalóriával; és persze még számos hasonló ételt ide lehetne sorolni.

Azonban nem minden zsír veszélyes, sőt bizonyos zsírok különösen fontosak még fogyás idején is! De mire is kell odafigyelned a zsírfogyasztáskor?

Kétféle zsír létezik: telített és telítetlen.

Telített zsírok:

/sites/biotechshop/documents/news/_extra/1215/o_Fotolia_1229172_S_20120926164824.jpgAzok az ételek, amelyek telített zsírban gazdagok, megnövelik a vér koleszterin szintjét, ezáltal fokozva a szív– és érrendszeri betegségek kialakulását; ezenkívül rákos megbetegedéseket okozó hatása is van.

A telített zsírok fogyasztásának hatására megnövekszik a vérben lévő káros koleszterin (LDL) mennyisége. A telített zsírsavaknak hatása van a trombózis kialakulására is, mivel a vérlemezkék sokkal gyakrabban tapadnak össze, így vérrögök alakulhatnak ki, amelyek a koleszterin lerakódásoktól már amúgy is beszűkült ereket teljesen elzárhatják.

A telített zsírsavakban gazdag ételek főleg állati eredetűek, mint például a disznózsír, vagy a vaj és szobahőmérsékleten kemény állagú zsírok. Ezenkívül megtalálhatod a vörös húsokban, tejtermékekben, különböző húskészítményekben. Növényi eredetű telített zsírsav lényegesen ritkábban fordul elő, de ilyen például a kókuszolaj vagy a pálmaolaj.

Ezek a zsírok csupán energiát adnak, de ezt leszámítva semmilyen hasznos tulajdonságuk nincsen! Többnyire a zsírpárnákat gyarapítják mindamellett, hogy a keringési rendszer egészségét rombolják.

Telítetlen zsírok:

Ezzel ellentétben a telítetlen zsír segít csökkenteni a telített zsír okozta káros hatásokat. A telítetlen zsírok segítenek leoldani az érfalakról a lerakódásokat, csökkentik a koleszterin-szintet, vagyis általában ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben. Segítik az anyagcserét is és a sejtfunkciókban is aktívan résztvesznek.

Elkülönítünk egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat.

/sites/biotechshop/documents/news/_extra/1215/o_fish_oil_20120926164532.jpgAz egyszeresen telítetlen csoport fő forrásai közé tartozik az olívaolaj, a repceolaj, és az olajos magvak.

A többszörösen telítetlen a legtöbb növényi- és halolajban, illetve az olajos húsú halak többségében található meg.

A telítetlen zsírok szobahőmérsékleten folyékony állagúak, a szervezetbe jutva viszont fokozzák a zsíranyagcserét, segítik az idegműködést, hozzájárulnak a hormontermeléshez.

A többszörösen telítetlen zsírsavakhoz tartozik az Omega-3 és Omega-6, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Mindkettő részt vesz a sejthártyák felépítésében, a szervezeten belüli zsírok szállításában; ezenkívül olyan hormonszerű hírvivő anyagok termelésében, amelyeknek többek között gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásuk van.

/sites/biotechshop/documents/news/_extra/1215/o_Fotolia_6129271_S_20120926164605.jpgAz Omega-6 fő forrásai az olíva– és a napraforgóolaj. Az Omega-3 forrásai pedig a halak (lazac, makréla, szardínia), valamint a lenmag-, szója – és repceolaj, illetve a kemény héjú gyümölcsök.

Milyen arányban legyenek jelen a különböző zsírok?

Akiknek az étrendjében a telített és telítetlen zsírok kiegyensúlyozott arányban szerepelnek, azoknak kisebb az esélyük az érelmeszesedésre. Számos kutatást folytattak a zsírfelhasználással kapcsolatban, amelyek során az elfogyasztott mennyiséget is vizsgálták, melynek eredménye az volt, hogy még a magas zsírfogyasztás sem olyan káros, hogy ha az arányt megtartod a kétféle zsír között. Ám mégsem célszerű a zsírfogyasztást magasan tartani.

Mindenféle zsír káros a szervezetre, ha azt nagy mennyiségben fogyasztod, de az érelmeszesedés és a rák megelőzése érdekében a telítetlen zsírokat tartalmazó étrend a kedvezőbb. Fontos az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya is, amelyek ideális esetben 1:1-es mennyiségben jutnak a szervezetbe, ám a tanulmányok szerint Omega-6 zsírsavból a többszörösét visszük be az Omega-3 zsírsav bevitelnek! Így célszerű növelni az Omega-3 bevitelt akár halolaj kapszula, akár a halfogyasztás növelésével!

(Forrás: biotechusashop.hu)

 

 

Arról a bizonyos L-Carnitine-ról

Biztosan sokan hallottatok már az L-Carnitine-ról, de néhányan lehet, hogy nem tudjátok, hogy mi is az valójában. Inkább a konditermekben, táplálék és étrendkiegészítő szaküzletekben hangoztatják gyakran. Lássuk mi is ez a fura nevű valami?!

Mi az L-karnitin?

Az L-karnitin egy természetes anyag, mely az emberi szervezetben, valamint az állati és növényi eredetű táplalékokban is elő fordul. Az emberi szervezet körülbelül 20-25 gramm L-karnitint tartalmaz. Legnagyobb mennyiségben a vázizomzat tartalmazza, mintegy 19,0 grammot. Ezt követően a májban körülbelül 0,65 gramm, a szívben 0,22 gramm, a vesében 0,06 gramm mennyiségben található. Ezen kívül jelen van még az idegrendszerben illetve a mellékherében is.

A táplálékok közül az állati eredetű táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségben L-karnitint. Ezen belül is a vörös húsok, mint például a birka, a kecske, a juh, a marha és a sertéshús L-karnitin tartalma a legmagasabb. L-karnitin tartalmuk 2100 és 300 mg/kg hús érték között változnak. A fehér húsok L-karnitin tartalma 100mg/kg érték körül van. A növényi eredetű táplálékok viszont 0 és maximum 30mg/kg értékben tartalmaznak L-karnitint.

Miért az L-karnitin?

Az L-karnitin az emberi szervezetben többlépcsős folyamatban, aminosavak (lizin, metionin), vitaminok (C vitamin, B6 vitamin és nikotinsav), valamint vas közreműködésével képződik. Ezzel ellentétben a karnitin D-módosulata a természetben nem létezik. 
A D és L-karnitint úgy kell elképzelni, mint a két kezünket, vagy lábunkat, melyeket hiába forgatunk, soha nem tudunk tökéletes fedésbe hozni. Jobb és bal kezünk vagy lábunk nem egyforma, egyik a másiknak tükörképe, de fedésbe nem hozható. Ezen megállapítás igaz a D- és L-karnitinre is.

L-karnitin források
Az L-karnitin szükségletet három forrás fedezi:
- a szervezet saját L-karnitin termelése (bioszintézis),
- táplálékokból felszívódó mennyiség
- koncentrált formában, tablettákkal történő bevitel.

A szervezet L-karnitin termelése

Az L-karnitin termelés a szervezetben fokozatosan kezdődik el. Születés után a csecsemőnek azonnal szüksége van L-karnitinre. Ezt az igényt az anyatej magas L-karnitin tartalma biztosítja, mely szükséges a sejtszintű zsíranyagcseréhez. Az L-karnitin termelése a szervezetben csak a 14. életév után fejlődik ki teljesen, és idős korban ismét csökkenő tendenciát mutat. Az emberi szervezetben az L-karnitin termeléséhez aminosavakra (lizin és metionin), vitaminokra (C vitamin, Niacin és B6 vitamin) és vasra van szükség. Az így termelt L-karnitin a napi szükségletnek töredékét (10-20%-t) fedezi, a különbözet pótlása mindenképpen szükséges.

Táplálékok L-karnitin tartalma

A stressznek és nagy fizikai igénybevételnek nem kitett egyén napi L-karnitin igényének nagyobb hányadát különböző táplálékok fedezik. L-karnitint nagyobb mennyiségben az állati eredetű táplálékok, ezen belül a vörös húsok tartalmaznak 2100-700mg/kg érték között. A növényi eredetű táplálékok L-karnitin tartalma 30-0 mg/kg között változik.

 

Állati eredetű táplálékok Növényi eredetű táplálékok
Kecske 2210 mg/kg Paradicsom 1 mg/kg
Bárány 1900 mg/kg Körte 0.3 mg/kg 
Marha 1500 mg/kg Rizs 3 mg/kg
Disznó 250 mg/kg Öszibarack 1.4 mg/kg
Baromfi 130 mg/kg Kenyér 2-4 mg/kg 
Tej 25 mg/kg Karfiol 3.6 mg/kg 
Tojás 8 mg/kg Földimogyoró 5.8 mg/kg 
Burgonya 2.3 mg/kg 
Narancs 0.1 mg/kg 

Hogyan hat az L-karnitin?

A testsúly csökkentése során a szövetekben tárolt zsírtól szeretnénk megszabadulni azáltal, hogy átalakítjuk energiává. A zsírraktárakból felszabadult hosszúszénláncú zsírsavak a vérárammal jutnak el az energiát termelő sejtekhez. Az összes sejt – az idegsejteket és a vörösvértesteket leszámítva - állít elő energiát a zsírsavakból. A sima- és vázizmoknak különösen magas az igénye a zsírsavakból nyert energia iránt. Az energiatermelés a sejt mitochondriumnak nevezett belső szervecskéjében történik, ahová a hosszúszénláncú2002-ben klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy L-karnitin hatására fokozódik a szervezetben a zsírok oxidációja, amit az izotóppal megjelölt zsírból származó, kilélegzett széndioxid mennyiségének mérésével igazoltak. zsírsavak csak az L-karnitin segítségével tudnak eljutni. Karnitin-hiány esetén csökken a szervezet energiatermelése, mely szélsőséges esetekben súlyos betegséghez is vezethet.

A testsúlycsökkentés során a táplálék L-karnitinnel történő kiegészítése mellett feltétlenül szükséges a bevitt energia redukálása és a testgyakorlatok végzése is. A torna ilyenkor azért különösen fontos, mert a vázizomzat kiemelkedően nagy mennyiségű energiát használ fel fizikai erőkifejtés alkalmával. A zsírok elégetéséből származó energia az izmok energiaellátásában különösen fontos szerepet játszik.

(Forrás: Femina)

Habcsók & Púder

Ha vérbeli nő vagy, akkor jó helyen jársz. Itt mindent megtalálsz, amire csak szüksége van egy modern hölgynek.

Íme:
- Divat
- Szépségápolás
- Sütés-főzés
- Lakberendezés
- Dekoráció
- Kézügyesség
- Ünnepek
- Életmód, egészség
- Kipróbált termékek
- Sport
- Szerelem
- Barátság
- Kultúra, programok
- Könyvek
- Mozi, filmek
- Események, sztárvilág
- Zene
- Videók

Minden nap, jövök bejegyzéssel, akár többel is! Ide érdemes visszatérni! Mentsd le az oldalt a kedvencek vagy könyvjelzők közé!
Kellemes böngészést kívánok!

Olvasd el ezeket is!
Oszd meg a bejegyzéseket!
Megosztás
Címkék