Nassolnivaló variáció - Banános finomság

Sziasztok, kedves Blogolvasók!

Mint tapasztalhattátok, egy kicsit megkésve érkeztem ma bejegyzéssel, mert tegnap ért egy baleset. Leszakadt tőből a kezemen a köröm a hüvelykujjamon és rohantunk a sebészetre...injekció, kiszedés, kötözés...tovább nem is részletezném. Rettentően fájt és pont edzésre mentem volna, ráadásul jobb kezes vagyok és ez a jobb kezemmel történt.
A lényeg, hogy így sem adom fel a diétát, sportot, mozgást. Lementem a terembe és fájdalmak közepette végignyomtam a súlyzós edzést. Hajrá! Nincs kifogás.

A következő nasi recept egyszerű, fagyasztott banánra, magas kakaótartalmú, cukormentes, zsírszegény, étcsokoládéra és cukormentes, zsírszegény mogyoróvajra lesz csupán szükségetek. Hűtőbe tároljátok!

Szép estét!

Cukormentes habcsók 4. - Alapvető tudnivalók a zsírfogyasztásról

Találtam egy szuper cikket, a BioTech oldalán, amit érdemes elolvasni a diétázóknak!

Alapvető tudnivalók a zsírfogyasztásról

Az utóbbi kb 30 évben az emberek egyre fontosabbnak tekintik az egészséges táplálkozást, különösképpen a zsírfogyasztás csökkentésére fektetnek nagy hangsúlyt. Egyre több ugyanis a mélyhűtött vagy félkész étel, de a vörös húsok és chipsek is tele vannak zsírral és kalóriával; és persze még számos hasonló ételt ide lehetne sorolni.

Azonban nem minden zsír veszélyes, sőt bizonyos zsírok különösen fontosak még fogyás idején is! De mire is kell odafigyelned a zsírfogyasztáskor?

Kétféle zsír létezik: telített és telítetlen.

Telített zsírok:

/sites/biotechshop/documents/news/_extra/1215/o_Fotolia_1229172_S_20120926164824.jpgAzok az ételek, amelyek telített zsírban gazdagok, megnövelik a vér koleszterin szintjét, ezáltal fokozva a szív– és érrendszeri betegségek kialakulását; ezenkívül rákos megbetegedéseket okozó hatása is van.

A telített zsírok fogyasztásának hatására megnövekszik a vérben lévő káros koleszterin (LDL) mennyisége. A telített zsírsavaknak hatása van a trombózis kialakulására is, mivel a vérlemezkék sokkal gyakrabban tapadnak össze, így vérrögök alakulhatnak ki, amelyek a koleszterin lerakódásoktól már amúgy is beszűkült ereket teljesen elzárhatják.

A telített zsírsavakban gazdag ételek főleg állati eredetűek, mint például a disznózsír, vagy a vaj és szobahőmérsékleten kemény állagú zsírok. Ezenkívül megtalálhatod a vörös húsokban, tejtermékekben, különböző húskészítményekben. Növényi eredetű telített zsírsav lényegesen ritkábban fordul elő, de ilyen például a kókuszolaj vagy a pálmaolaj.

Ezek a zsírok csupán energiát adnak, de ezt leszámítva semmilyen hasznos tulajdonságuk nincsen! Többnyire a zsírpárnákat gyarapítják mindamellett, hogy a keringési rendszer egészségét rombolják.

Telítetlen zsírok:

Ezzel ellentétben a telítetlen zsír segít csökkenteni a telített zsír okozta káros hatásokat. A telítetlen zsírok segítenek leoldani az érfalakról a lerakódásokat, csökkentik a koleszterin-szintet, vagyis általában ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben. Segítik az anyagcserét is és a sejtfunkciókban is aktívan résztvesznek.

Elkülönítünk egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat.

/sites/biotechshop/documents/news/_extra/1215/o_fish_oil_20120926164532.jpgAz egyszeresen telítetlen csoport fő forrásai közé tartozik az olívaolaj, a repceolaj, és az olajos magvak.

A többszörösen telítetlen a legtöbb növényi- és halolajban, illetve az olajos húsú halak többségében található meg.

A telítetlen zsírok szobahőmérsékleten folyékony állagúak, a szervezetbe jutva viszont fokozzák a zsíranyagcserét, segítik az idegműködést, hozzájárulnak a hormontermeléshez.

A többszörösen telítetlen zsírsavakhoz tartozik az Omega-3 és Omega-6, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Mindkettő részt vesz a sejthártyák felépítésében, a szervezeten belüli zsírok szállításában; ezenkívül olyan hormonszerű hírvivő anyagok termelésében, amelyeknek többek között gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásuk van.

/sites/biotechshop/documents/news/_extra/1215/o_Fotolia_6129271_S_20120926164605.jpgAz Omega-6 fő forrásai az olíva– és a napraforgóolaj. Az Omega-3 forrásai pedig a halak (lazac, makréla, szardínia), valamint a lenmag-, szója – és repceolaj, illetve a kemény héjú gyümölcsök.

Milyen arányban legyenek jelen a különböző zsírok?

Akiknek az étrendjében a telített és telítetlen zsírok kiegyensúlyozott arányban szerepelnek, azoknak kisebb az esélyük az érelmeszesedésre. Számos kutatást folytattak a zsírfelhasználással kapcsolatban, amelyek során az elfogyasztott mennyiséget is vizsgálták, melynek eredménye az volt, hogy még a magas zsírfogyasztás sem olyan káros, hogy ha az arányt megtartod a kétféle zsír között. Ám mégsem célszerű a zsírfogyasztást magasan tartani.

Mindenféle zsír káros a szervezetre, ha azt nagy mennyiségben fogyasztod, de az érelmeszesedés és a rák megelőzése érdekében a telítetlen zsírokat tartalmazó étrend a kedvezőbb. Fontos az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya is, amelyek ideális esetben 1:1-es mennyiségben jutnak a szervezetbe, ám a tanulmányok szerint Omega-6 zsírsavból a többszörösét visszük be az Omega-3 zsírsav bevitelnek! Így célszerű növelni az Omega-3 bevitelt akár halolaj kapszula, akár a halfogyasztás növelésével!

(Forrás: biotechusashop.hu)

 

 

Habcsók & Púder

Ha vérbeli nő vagy, akkor jó helyen jársz. Itt mindent megtalálsz, amire csak szüksége van egy modern hölgynek.

Íme:
- Divat
- Szépségápolás
- Sütés-főzés
- Lakberendezés
- Dekoráció
- Kézügyesség
- Ünnepek
- Életmód, egészség
- Kipróbált termékek
- Sport
- Szerelem
- Barátság
- Kultúra, programok
- Könyvek
- Mozi, filmek
- Események, sztárvilág
- Zene
- Videók

Minden nap, jövök bejegyzéssel, akár többel is! Ide érdemes visszatérni! Mentsd le az oldalt a kedvencek vagy könyvjelzők közé!
Kellemes böngészést kívánok!

Olvasd el ezeket is!
Oszd meg a bejegyzéseket!
Megosztás
Címkék