Kezdjük azzal, hogy három csoportra osztjuk megszállott táplálkozásunk világát – mármint, ha eredményt szeretnénk elérni! Legyen egy edzés előtti világ, egy edzés alatti világ, és egy utána. Táplálkozásunknak ez a három frontvonala az, ami biztosítja, hogy jó eredményt érjünk el a teremben, legyen erő, egészség, és nem utolsó sorban szép regenerálódás.


Előtte
Az edzés előtti táplálkozás meghatározza a teremben végzett munkád hatékonyságát, lehetővé teszi a maximális erőkifejtést: még néhány ismétlés belefér majd, vagy súlynövelés, hogy túlszárnyald az előző heti csúcsod.

Egy- két órával edzés előtt tanácsos enni, ez természetesen a táplálék mennyiségétől és az anyagcseréd gyorsaságától függ. Én például azt érzem, ha túl közel van a főétkezésem az edzéshez, akkor gyengébb vagyok, nehezebbnek érzem a testem, sokszor a motiváltságom sem olyan, mint egyébként.
Az edzés előtti táplálékkiegészítőket 15-45 perccel edzés előtt tanácsos elfogyasztani, de 30 perccel előtte az igazán ideális.
Mindez segít abban, hogy velünk legyen az erő, az izomerő, állóképességünk növekedik, jobban lehet végezni a súlyzós gyakorlatokat, több kalóriát tudsz elégetni, jobban tudsz koncentrálni. Ezek a termékek leginkább energizálók.

Nézzük, mit lehet enni edzés előtt

Az örökzöld gyümölcs! – Gyümölcsöt egész nap ehetsz, mert tágítja az ereket, csökkenti a szív terhelését, könnyíti a vér áramlását, elkerülheted a magas vérnyomást, még akkor is, ha koffeint, ephedrin HCI-t, vagy más zsírégetőt használsz. Sok benne a vitamin, cukor, a szervezet üzemanyagai. Na igen, a cukor. Ha éppen szálkásodni akarsz, akkor nem árt figyelni az adott gyümölcs cukortartalmára, mert van, amelyikbe szépen elhelyezett a természet. A legjobb ajánlat a banán, mert megfelelő a szénhidrát tartalma, és potosszium is bőven akad benne, ami megakadályozza az izomgörcsöt. A másik ajánlat a narancs – sok C vitamint és electrolytot tartalmaz, az utóbbi szintén jó izomgörcs ellen.
Szénhidrátból mérsékelt GI értékűt tanácsos fogyasztani. Energiánkhoz szükséges a szénhidrát, de azért kell alacsony GI értékű, hogy az edzés folyamán egyenletesen kapjuk a szükséges muníciót. A magas GI értékű szénhidrát fogyasztása csak az edzés elején biztosítja energiaszükségletünket. Ezért javaslom az alacsony GI értékű barnarizst, barna kenyeret, teljes kiőrlésű kenyeret, rozskenyeret, zabkását.
Az edzés előtti étkezésnél is szükségünk van fehérjére! Az izom alapvető építőköve.
Enélkül nem tudunk izomtömeget növelni. Másrészt biztosítja az izom nitrogénegyensúlyát.
Ajánlom a tojást, a halat, a fehérhúsokat mint magas biológiai értékű táplálékot. A magas biológiai értéket az határozza meg, hogy az adott élelmiszernek hány százalékát hasznosítja a szervezet. A hal többek között azért is előnyös, mert magas az Omega 3 tartalma.

Beszéljünk a zsírokról! Fúj zsír! Nem fúj zsír! Nem ám, mert ott van az EFA, az esszenciális zsírsavak a magasabb tesztoszteron és energiaszint eléréséhez. Legjobb az olívaolaj, szezámolaj. Ezeket 15-30 perc alatt meg lehet emészteni. Ennyi idő kell, hogy az értékes anyagot szállító vér kilépjen a gyomorból és az izmokhoz érjen.

Közben
Edzés közben energizálót vagy vizet kortyolgatunk. Ilyen őrült melegben főleg nem esik rosszul a víz. Csak egyet nem szabad elfelejteni: edzés közben nem döntjük, csak kortyolgatjuk a folyadékot. Ki tud puffadt hassal edzeni? Ha valaki keményen edz, már az is varázslatos érzés, ha néha vizet csepegtet a kiszáradt szájába.Edzés után

Itt elsőként jöhet a folyadék. Most már nem kell annyira óvatosnak lenni, de azért ilyenkor sem ajánlatos teleinnod magad. Mindenesetre nem árt pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget, mert tudjuk, hogy testünk, izmaink legnagyobb százaléka víz.
Az edzés után jó esetben kegyetlenül szétbombáztuk izomzatunkat. Ha könyörtelenek voltunk szegénnyel, akkor itt az ideje valami jót is adni! Legfontosabb tényező az idő!  Edzés után, amilyen gyorsan csak lehet, vessük bele magunkat a táplálkozásba. Legelőnyösebb 30 perc, de mindenképpen 1 órán belül legyünk! Az 5-10 perc pedig csodálatos lenne.
Mit?
Protein – Magas protein tartalmú tejsavó folyékony állapotban, mert ez gyorsan felszívódik.
Most nem jó az, ami egyébként egész nap ajánlott, a csirke, hal, tojásfehérje, mert ezek lassan szívódnak fel.
Még egy dolog, ami nem fúj edzés után: szénhidrát. Sokan úgy hiszik, hogyha vége a kemény edzésnek, már nincs szükség szénhidrátra. Van! Az edzés utáni táplálkozásban fontos szerepet kap. A szervezet szénhidrátot használ fel arra, hogy az izom glikogén szintjét helyreállítsa. Ha az edzés utáni étkezésben nincs szénhidrát, akkor az az izomszövet kimerüléséhez vezet. A szénhidrát még inzulin beáramlást is eredményez, ami segít, hogy a tápanyagok gyorsabban az izomszövetbe jussanak.
Most, hogy tudjuk, az edzés utáni táplálkozásnál a gyorsaság alapvető, tudnunk kell, hogy a jó szénhidrátok néven ismert sok rostot tartalmazó táplálékok itt nem válnak be, mert lassítják az emésztést. Ez persze nem jelenti azt, hogy ess neki a sütiknek. Sütőben sült krumpli, az már jöhet! És igen, jöhet a dextróz is, ami egy cukorféleség. Hülyén hangzik, hogy egyél cukrot, de az edzés utáni étkezés kivétel. 50-60 gramm a javasolt mennyiség.
(Forrás: bodyshop24.lapunk.hu)